Vragenlijst starter
Daarnaast vestigen wij jouw aandacht op het feit dat het kunstwerkattest “starter” subsidiair is, dit wil zeggen dat het enkel kan worden afgeleverd wanneer de toekenning van een kunstwerkattest “plus” niet mogelijk is.
Indien je weigert dat de Commissie jouw antwoorden op de vragenlijst starter onderzoekt en “neen” antwoordt op alle vragen, loop je bijgevolg het risico geen enkel attest te ontvangen indien om één of andere reden, het afleveren van een kunstwerkattest “plus” niet mogelijk is. Wij raden jou dus sterk aan om de vragenlijst starter in te vullen, maar dit is uiteraard jouw eigen keuze.Indien je nog nooit een kunstwerkattest hebt gehad - wat het geval zal zijn voor de meeste aanvragers wanneer de Commissie haar werkzaamheden aanvat - zal je een vragenlijst te zien krijgen om na te gaan of je voldoet aan de voorwaarden voor het bekomen van een kunstwerkattest “starter”.
Zoals eerder reeds vermeld, kan het kunstwerkattest “starter” slechts één keer worden afgeleverd aan een kunstwerker die:
- nog nooit een kunstwerkattest heeft gehad;
- niet voldoet aan de voorwaarden voor het bekomen van een kunstwerkattest “plus”;
- beantwoordt aan de cumulatieve voorwaarden die hierna zullen worden uiteengezet.
Aangezien het kunstwerkattest “starter” subsidiair is, zal de Commissie jouw antwoorden op de vragenlijst starter en de daarbij gevoegde documenten enkel onderzoeken, indien zij jou het kunstwerkattest “plus” niet kan toekennen.
De drie voorwaarden starter zijn voorzien in artikel 17 van het koninklijk besluit van 13 maart 2023 betreffende de werking van de Kunstwerkcommissie, de criteria en de procedure voor de erkenning van de kunstenfederaties en tot verbetering van de sociale bescherming van kunstwerkers. Deze drie voorwaarden kunnen als volgt worden samengevat:
- de eerste voorwaarde betreft het bewijzen van het feit dat je houder bent van een artistiek diploma of dat je een artistieke opleiding hebt gevolgd of dat je beschikt over een gelijkwaardige artistieke ervaring;
- de tweede voorwaarde heeft betrekking op het financiële aspect en betreft het bewijzen van het feit dat je een financieel plan hebt opgesteld (zie verder);
- de derde en laatste voorwaarde betreft het bewijzen van een begin van een artistieke praktijk binnen de 3 jaar voorafgaand aan de aanvraag met:
- ofwel het bewijs dat je minstens vijf prestaties hebt uitgeoefend in het kader van de zogenaamde kernactiviteiten;
- ofwel een inkomen van 300 euro bruto hebt verworven, ook in het kader van de zogenaamde kernactiviteiten.
Aangezien deze laatste voorwaarde alternatief is (dit wil zeggen dat zij verschillende mogelijkheden inhoudt), volstaat het te voldoen aan één van de twee alternatieven, opdat de voorwaarde is vervuld.
Deze drie voorwaarden werden in het platform omgezet in drie vragen die overeenstemmen met de wettelijke vereisten.
Aangezien deze voorwaarden cumulatief zijn, maakt één enkele niet vervulde voorwaarde het afleveren van dit attest starter onmogelijk
Klik om te vergroten |
Klik om te vergroten |
Klik om te vergroten |
Klik om te vergroten |
Het gaat om de volgende vragen:
Om aan deze voorwaarde te voldoen, moet je bewijzen dat je een diploma hoger voltijds kunstonderwijs hebt behaald of dat je over een gelijkwaardige opleiding of ervaring beschikt in één of meerdere bij de wet bedoelde kunstdomeinen.
Buitenlandse diploma’s worden in aanmerking genomen op voorwaarde dat ze in België zijn erkend.
Er is geen exhaustieve lijst met door de reglementering bedoelde diploma’s. Het artistieke karakter van de gevolgde opleiding zal door de Commissie worden beoordeeld, maar het moet op zijn minst in verband staan met een of meerdere van de acht kunstdomeinen zoals gedefinieerd in artikel 7 van de wet van 16 december 2022.
De aanvrager beschikt over minstens één van de volgende documenten:
een bewijs van deelname aan een vormingstraject waarin de aanvrager wordt begeleid om een loopbaan-, financieel of ondernemingsplan te ontwikkelen;
Als je een opleiding volgde waarbij je een loopbaan-, financieel of ondernemingsplan leerde opstellen, kan het nuttig zijn om dit plan mee te sturen samen met een bewijs van deelname aan de cursus.
Zo krijgt de Commissie een beter beeld van je plannen.
een bewijs van deelname aan een opleidingsonderdeel binnen het hoger onderwijs waarbij de aanvrager voor zichzelf een loopbaan-, financieel of ondernemingsplan ontwikkelt;
Als deze cursus onderdeel uitmaakte van je algemene artistieke opleiding, voeg dan de beschrijvende studiefiche van het opleidingsonderdeel toe samen met je diploma.
Het kan nuttig zijn om een plan mee te sturen samen met een bewijs van deelname aan het opleidingsonderdeel. Zo krijgt de Commissie een beter beeld van je plannen.
een zelf uitgewerkt realistisch plan om tijdens de duurtijd van het kunstwerkattest "starter" een professionele praktijk in de kunsten uit te bouwen.
Het carrièreplan kan betrekking hebben op een visie op de eigen carrière, of een project voor een productie waarin je een belangrijke rol speelt, of het opzetten van een structuur ter ondersteuning van de eigen werking. Dossiers opgesteld voor een van deze doelen – bijvoorbeeld een subsidieaanvraag – kunnen als bijdrage tot het plan dienen als ze voldoende antwoorden bieden op onderstaande richtinggevende vragen.
De indicatieve vragen zijn bedoeld als hulpmiddel. Ze moeten niet systematish beantwoord worden. De inhoud is immers afhankelijk van wat jij wil vertellen, het soort activiteiten die je wil ontplooien, je eigen persoonlijkheid, je artistieke discipline, waar je nu staat, wat je doelen zijn.
Het plan moet gericht zijn op de ontwikkeling van een professionele praktijk over een periode van drie jaar.
Richtinggevend is een document van twee A4’s, niet noodzakelijk in een doorlopende tekst, ook een goed gestructureerd overzicht in bullet points is ok.
We peilen vooral naar een ‘ondernemende’ houding waarbij je zelf het heft in handen neemt, gericht beroep doet op anderen, om je doelen in een succesvol resultaat om te zetten.
Indicatieve vragenlijst
- Waar sta je nu? (dit gaat over jezelf nu)
- Welke zijn jouw objectieven? (dit gaat over jezelf binnen 3 jaren)
- Wat zijn jouw ontwikkelingsnoden? (dit gaat over jezelf en je ontwikkeling als professioneel kunstwerker)
- Welke opportuniteiten zie je? (dit gaat over concrete stappen in het uitbouwen van je artistieke activiteit)
- Hoe ziet je financieel plaatje eruit? (dit gaat over hoe je op termijn voldoende inkomsten verwerft om een verdere loopbaan uit te bouwen)
In de bijlage kan je een uitgebreider document raadplegen die jou op weg kan helpen bij het opstellen van een loopbaan-, financieel of ondernemingsplan.
Voor zover wij weten kunnen de volgende instellingen jou helpen bij het opstellen van een loopbaan-, financieel of ondernemingsplan.
In sommige artistieke opleidingen maakt het uitwerken van dergelijk plan deel uit van de opleidingsdoelstellingen.
Nederlandstalig
- Unizo: Traject Starten, als je denkt aan een eigen onderneming | UNIZO.be
- Syntra: Opleiding Start Me Up: succesvol ondernemen (syntra-ab.be)
- Centrum voor avondonderwijs: Opleiding Maak je eigen Businessplan - Centrum Voor Afstandsonderwijs
- Cultuurloket: contact opnemen met Cultuurloket om u voor een opleiding in te schrijven Opleidingen | Cultuurloket
- Mediarte: Ontwerp je loopbaan met Business Model You. | mediarte (canvas)
Franstalig:
- IFAPME : https://www.ifapme.be/formations/creation-dentreprise/comment-rediger-et-defendre-mon-plan-daffaires
- Entreprenant : https://www.entreprenant.be/formations/business-plan/
- ILES ASBL: www.iles.be
- Centre des Arts scéniques : Centre des Arts Scéniques (arts-sceniques.be)
a. minstens 5 artistieke prestaties gedurende de afgelopen 3 jaar?
b. minstens 300 euro bruto inkomsten uit jouw kernactiviteit ontvangen gedurende deze afgelopen drie jaar?
De randactiviteiten zijn de vergoedingen die niet als beroepsinkomen worden beschouwd, ongeacht de vorm of de benaming van deze vergoeding, de gevolgde opleidingen en vormingen, binnen de domeinen van de kunsten, de gegeven opleidingen en vormingen binnen de domeinen van de kunsten, de deelname aan de Kunstwerkcommissie of cultuurcommissies van de deelgebieden en het onzichtbaar werk. Deze activiteiten worden niet in aanmerking genomen in het kader van deze laatste vraag starter.